dinsdag 29 juli 2008

Ding 16





YouTube.
Dit Ding is mij bekend, dus dat kost me geen enkele moeite.
Ik zie wel mogelijkheden voor de bieb om op de site een filmpje met een rondleiding te zetten, bijv. voor nieuwe leden om daarin te laten zien wat we allemaal te bieden hebben.
Verder kan je er hoogtepunten van activiteiten op zetten, maar er mijns inziens wel voor zorgen dat die niet te lang duren, actueel zijn en van een meer dan goede kwaliteit zijn zowel inhoudelijk als uiterlijk.

zaterdag 26 juli 2008

Ding 15



Podcasts.


Kijken en luisteren wat en wanneer jij dat wilt. Lijkt wel een reclame slogan.


Alsof we de weinige vrije tijd die we nog hebben ook nog even op willen vullen met wat je op tv of radio gemist hebt. Ik heb niet zoveel met podcasts en hoef niet zo nodig alles bij te houden.


Wel heb ik wat gesurfd op de site van Radiocast en Gespod. Gekeken naar een stukje Lingo,
stukje Tijd voor Twee geluisterd. Maar heb me niet geabonneerd op een RSS feed van een podcast.
Voor de bibliotheek zijn er zeker mogelijheden: denk aan lezingen, interviews, voorlezen. Maar toch wel blijven zorgen dat de mensen naar de bibliotheek toe komen en vooral goed de actualiteit van je site in de gaten houden.


dinsdag 22 juli 2008

Ding 14





Instant Messaging.
Ik heb al mijn medecursisten via Gmail uitgenodigd voor een chat.
Niemand is online. Godzijdank. Hihihi.. In het verleden heb ik prive MSN geinstalleerd.
En aangezien ik de computer meer zie als een praktisch iets dan speelgoed vond ik het ontzettend storend als er weer eens iemand inbrak voor een chat. Je kan jezelf wel steeds verbergen, maar dan moet je geen MSN nemen. Dus heb de software weer heel snel verwijderd. Als ik iemand wil spreken bel ik wel en vraag dan eerst ook of het gelegen komt.
Ik krijg voor de bibliotheek enge beelden van informatiemedewerkers voor de webcam die vragen beantwoorden en printjes en media meegeven aan de "bieb"koerier voor thuisbezorging.
De bieb is een groot magazijn....Brrr...Dit is wel erg zwart-wit.

maandag 21 juli 2008

Ding 13






Google docs en spreadsheets.
Het filmpje is weer geweldig. Het is meteen helemaal duidelijk.
Heb wat rondgekeken op de site, Spreadsheet gemaakt en weer verwijderd.
Documentje gemaakt en laten staan. Iets uit Mijn documenten geupload en weer verwijderd.
Een kind kan de was doen. Groot voordeel dat je op elke plek de documenten kan openen en printen. Grootste voordeel is het delen: teamleden, werkgroepleden, commissieleden, bestuursleden en ga zo maar door......

vrijdag 18 juli 2008

Ding 12

Zo, even lekker in de zandbak gespeeld.
Heb de 23 Dingen wiki bezocht. Een pagina gemaakt over
het mooiste stukje Nederland:Schiermonnikoog.
En ook op Favoriete weblogs mijn blogspot gelinkt.
Da's duidelijk allemaal...

Ding 11


Wiki. Het filmpje Wiki in plain English legt het zo goed uit dat het meteen helemaal duidelijk is. Het is eigenlijk heel simpel. Waar ik wel meteen aan moest denken is hoe gemakkelijk het kan zijn voor een buitenstaander om de boel te verstieren. Voor de bibliotheek denk ik aan wikis met categorien voor verschillende doelgroepen bijv,
jeugd(boeken)HIP,senioren, jongeren, internet e.d. en die dan onderverdelen in subrubrieken zodat er voor elk wat wils is. Maar wel met een registratiesysteem want het moet wel serieus blijven.

woensdag 16 juli 2008

Ding 10



Social bookmarking: Del.icio.us! Wij gebruiken zelf de site van bibliotheek Amersfoort:
http://del.icio.us/obafoort . Zelf een account gemaakt maar het installeren van de buttons werkte niet, op 2 computers geprobeerd. Telkens aan het eind van de installatie de melding dat ik als "administrator" moet inloggen. Maar ik de snap het geheel en vind het reuze handig dat je altijd je favorieten bij de hand hebt en voor het inlichtingenwerk is het zeker heel goed bruikbaar. Groot pluspunt is dat je met je tag andere websites vindt met dezelfde tag, zodat het zoekveld zo breed mogelijk wordt. Op naar dingetje 11.....


donderdag 10 juli 2008

Ding 9


Bibliotheek 2.0.
Wat zijn de mogelijkheden? Best wel veel denk ik.
Web 2.0 zal wel wat meer ingeburgerd moeten raken bij mensen.
Als ik vertel over 23 dingen en een aantal termen noem word ik vaak aangekeken of men het in Keulen hoort donderen. Wellicht een taak voor de Bieb op gebied van educatie.

Weblogs zijn in te zetten voor leesclubs, kinderjury, filiaalteams, werkgroepen e.d.
Al denk ik dat leesclubs liever gezellig (sociaal!) bij elkaar over de vloer komen.
Wel een groot nadeel van het interactieve: People who needs people.

Een grote rol lijkt weggelegd voor RSS feeds. Denk aan nieuwe aanwinsten bijv. per mediasoort.
Activiteiten voor zowel volwassenen als jeugd. Mensen krijgen zo meer overzicht in de wirwar van informatie. Als je via Netvibes de nieuwe feeds binnenkrijgt scheelt je dat enorm veel tijd.

Ik denk dat de Bieb een centrale rol kan spelen in de bewustwording van de gebruikers met web 2.0. Dat zou door gerichte educatie kunnen of door gericht advies van de inlichtingenmedewerker (Wist u dat u ook....). Web 2.0 moet meer ingeburgerd raken.

Verder zou een gedeelte van onze website interactief gemaakt moeten worden voor gebruikers en in verschillende categorieen gedeeld moeten worden. Denk aan een prikbord, recensies, tips van leners e.d.

Kortom, ik zie in het web 2.0 een cruciale rol voor de bibliotheek weggelegd .

woensdag 9 juli 2008

Ding 8



Booker is back!

Ding 8 is echt lollig. Vooral de Generator Blog. Heb wat dingetjes uitgeprobeerd.
Waar ik vooral blij mee ben is dat ik tenminste snap hoe het werkt en dit soort sites door kan geven aan andere geinterresseerden. En natuurlijk van advies kan voorzien! Hoe vinden jullie onze ruwharige dwergteckel Gijs? Heeft zijn eigen tijdschrift.....